Strefa Rodzica

Drogi Rodzicu, Tutaj znajdziesz różnego rodzaju dokumenty oraz informacje związane z nauką Twojego dziecka w naszej szkole.

Ośrodek Koordynacyjno-Rehabilitacyjno-Opiekuńczy

Interdyscyplinarne wczesne wspomaganie rozwoju dziecka.

Zajęcia specjalistyczne

Bogata oferta zajęć specjalistycznych prowadzonych w naszej szkole. Ciągle rozwijamy się dalej! Zapraszamy!

Oferta edukacyjna

Wczesne Wspomaganie Rozwoju Dziecka, Przedszkole, Szkoła Podstawowa, Branżowa Szkoła I Stopnia, Szkoła Przysposabiająca do Pracy.

Stołówka szkolna
Smacznego!

Wniosek o wydanie informacji
o dziecku/uczniu

Wypożyczalnia rowerów
trójkołowych i sprzętu rehabilitacyjnego

Zakładowy Fundusz
Świadczeń Socjalnych

Kto może zostać naszym uczniem?

młodzież, która ukończyła szkołę podstawową, posiada orzeczenie z Poradni Psychologiczno? Pedagogicznej o niepełnosprawności intelektualnej w stopniu lekkim lub będąca w normie intelektualnej, ale posiadająca orzeczenia o innym typie niepełnosprawności.

Jak długo trwa nauka w naszej szkole?

kształcenie w Branżowej Szkole I Stopnia trwa trzy lata. Obowiązkowi szkolnemu podlegają uczniowie do 18 roku życia, jednak mogą kontynuować naukę do 24 roku życia-zgodnie z nowymi przepisami prawa oświatowego.

Jakie kierunki kształcenia oferujemy?

Branżowa Szkoła I Stopnia kształci młodzież wg nowej podstawy programowej w trzyletnim cyklu nauki w następujących kierunkach:

Miejsce zatrudnienia: cukiernie, piekarnie, małe zakłady gastronomiczne

Absolwent w zawodzie cukiernik umie:

  • rozróżnić surowce i określić ich przydatność do produkcji wyrobów cukierniczych;
  • przechowywać surowce, półprodukty i wyroby gotowe;
  • piec wyroby cukiernicze i ciastkarskie;
  • stosować maszyny, urządzenia i drobny sprzęt do produkcji cukierniczej i ciastkarskiej;
  • korzystać z receptur i informacji zawartych w instrukcjach;
  • dobierać surowce i metody produkcji określonego rodzaju wyrobu;
  • przeprowadzać kalkulację cenową gotowego wyrobu cukierniczego i ciastkarskiego.

Po ukończeniu szkoły absolwent przystępuje do egzaminu zawodowego w Okręgowej Komisji Egzaminacyjnej.

Miejsce zatrudnienia: bary, restauracje, stołówki szkolne, szpitale, przedszkola, hotele.

Absolwent w zawodzie kucharz umie:

  • sporządzać potrawy i napoje;
  • sporządzać surówki, sałatki i przekąski;
  • wykończać, porcjować, dekorować i estetycznie wydawać potrawy i napoje;
  • zestawiać potrawy i dodatki zgodnie z zasadami racjonalnego żywienia;
  • wypiekać ciasta;
  • obsługiwać maszyny i urządzenia kuchenne.

Po ukończeniu szkoły absolwent przystępuje do egzaminu zawodowego w Okręgowej Komisji Egzaminacyjnej.

Miejsce zatrudnienia: zakłady krawieckie, punkty usługowe, salony szycia firan.
Absolwent w zawodzie krawiec umie:

  • dokonać rozkroju materiału na podstawie gotowych form odzieży;
  • uszyć podstawowe rodzaje odzieży np.: spódnica, spodnie, bluzka;
  • dokonać różnego rodzaju przeróbek i napraw odzieży np.: wymiana zamka, skrócenie nogawek, wszycie taśmy do firan itp.;
  • dobrać fason odzieży do typu figury oraz zaproponować rodzaj materiału i dodatki;
  • obsługiwać maszyny i urządzenia wykorzystywane w procesie szycia.

Po ukończeniu szkoły absolwent przystępuje do egzaminu zawodowego w Okręgowej Komisji Egzaminacyjnej.

Miejsce zatrudnienia: małe piekarnie rzemieślnicze i duże piekarnie przemysłowe.

Absolwent w zawodzie piekarz umie:

  • rozpoznawać i dobierać surowce do produkcji pieczywa;
  • przechowywać surowce, półprodukty i wyroby gotowe;
  • sporządzać i wypiekać pieczywo pszenne, żytnie i mieszane;
  • sporządzać i wypiekać pieczywo półcukiernicze;
  • obsługiwać maszyny, urządzenia i drobny sprzęt do produkcji pieczywa;
  • korzystać z receptur i informacji zawartych w instrukcjach;
  • dobierać surowce i metody produkcji określonego rodzaju wyrobu;

Po ukończeniu szkoły absolwent przystępuje do egzaminu zawodowego w Okręgowej Komisji Egzaminacyjnej.

Miejsce zatrudnienia: motele, hotele, pensjonaty.

Absolwent w zawodzie pracownik pomocniczy obsługi hotelowej umie:

  • przygotować pokoje do przyjęcia gości,
  • sprawdzić stan wyposażenia pokojów noclegowych, dbać o mienie gości;
  • posługiwać się ręcznym i zmechanizowanym sprzętem do utrzymywania czystości w hotelu;
  • wykonywać prace porządkowe w otoczeniu hotelu;
  • pielęgnować rośliny ozdobne i hotelowe tereny zieleni;
  • wykonywać prace w kuchni, na zapleczu i pralni hotelowej.

Po ukończeniu szkoły absolwent przystępuje do egzaminu zawodowego w Okręgowej Komisji Egzaminacyjnej.

Miejsce zatrudnienia: zakłady fryzjerskie

Absolwent w zawodzie pracownik pomocniczy fryzjera umie:

  • wykonywać prace związane z przygotowaniem stanowiska pracy dla fryzjera;
  • wykonywać zabiegi pielęgnacyjne włosów;
  • porządkować stanowiska pracy fryzjera;
  • wykonywać prace pomocnicze podczas zabiegów strzyżenia, przedłużania i zagęszczania, golenia oraz formowania zarostu męskiego
  • wykonywać prace związane z obsługą klientów w zakładzie fryzjerskim;
  • wykonywać proste stylizacje fryzur i zmiany koloru włosów

Po ukończeniu szkoły absolwent przystępuje do egzaminu zawodowego w Okręgowej Komisji Egzaminacyjnej.

Ogrodnik może prowadzić własne gospodarstwo zajmujące się produkcją roślin warzywnych, przyprawowych i grzybów jadalnych, roślin ozdobnych oraz sadowniczych lub pracować w firmach działających w branży ogrodniczej.

W procesie kształcenia w zawodzie ogrodnik uczeń nabywa wiedzę i umiejętności z zakresu:

  • rozmnażania roślin ogrodniczych;
  • prowadzenia upraw ogrodniczych w gruncie i pod osłonami (w szklarniach);
  • zbioru, przechowywania i przygotowania do sprzedaży produktów ogrodniczych;
  • prowadzenia i obsługi mikrociągnika wraz z osprzętem oraz maszyn i urządzeń ogrodniczych;
  • wykonywania obliczeń związanych z uprawami roślin.

Po ukończeniu szkoły absolwent przystępuje do egzaminu zawodowego w Okręgowej Komisji Egzaminacyjnej.

Miejsce zatrudnienia: sklepy, hurtownie, supermarkety.

Absolwent w zawodzie sprzedawca umie:

  • składać zamówienia oraz dokonywać odbioru dostaw;
  • segregować towary oraz stosować zasady ich przechowywania i rozmieszczania
  • przygotować ekspozycje towarów
  • obsługiwać klientów i wykonywać czynności związane ze sprzedażą towarów;
  • obliczać ceny, marże i podatek VAT, odprowadzać utarg;
  • obsługiwać kasy fiskalne, wagi, metkownice;
  • przyjmować i rozpatrywać reklamacje zgodnie z obowiązującymi zasadami.

Po ukończeniu szkoły absolwent przystępuje do egzaminu zawodowego w Okręgowej Komisji Egzaminacyjnej.

Miejsce zatrudnienia: fabryki mebli, zakłady stolarskie.

Absolwent w zawodzie stolarz umie:

  • wykonywać wyroby z drewna i materiałów drewnopodobnych;
  • wykonywać takie prace jak: heblowanie, szlifowanie, lakierowanie, bejcowanie, sklejanie i montowanie poszczególnych elementów;
  • posługiwać się maszynami i urządzeniami stosowanych w stolarstwie oraz wykonywać ich konserwację;
  • wykonywać naprawy, renowację i konserwację wyrobów stolarskich.

Po ukończeniu szkoły absolwent przystępuje do egzaminu zawodowego w Okręgowej Komisji Egzaminacyjnej.{slider title="Ślusarz" class="icon"}Miejsce zatrudnienia: zakłady przemysłu maszynowego, warsztaty samochodowe, budowy, punkty dorabiania kluczy i drobnych napraw.

Absolwent w zawodzie ślusarz umie:

  • wykonać elementy maszyn, urządzeń oraz sprzętu powszechnego użytku metodami obróbki ręcznej i maszynowej, np. toczeniem, frezowaniem, szlifowaniem;
  • wykonać połączenia metodami nitowania, spawania, lutowania, zgrzewania;
  • naprawiać i konserwować elementy maszyn, urządzeń i narzędzi oraz sprzętu powszechnego użytku;
  • wykonać i naprawiać ozdobne elementy metalowe (ślusarstwo artystyczne).

Po ukończeniu szkoły absolwent przystępuje do egzaminu zawodowego w Okręgowej Komisji Egzaminacyjnej.

W jaki sposób kończy się nauka w BSIS?

trzyletni cykl nauki kończy się egzaminem państwowym (nie jest on obowiązkowy). Każdy absolwent, który zakończy egzamin z wynikiem pozytywnym, otrzymuje tytuł robotnika wykwalifikowanego.

Co zapewniamy?

szkoła dysponuje dobrze wyposażonymi pracowniami: gastronomicznymi, ślusarskimi, krawieckimi, w których odbywa się praktyczna nauka zawodu oraz dwiema nowoczesnymi pracowniami komputerowymi. Do dyspozycji uczniów jest doskonale wyposażona biblioteka szkolna, świetlica, sala gimnastyczna, siłownia oraz stołówka.

Pomoc dla ucznia!

prowadzimy pomoc dla ucznia w zakresie: rewalidacji, logopedii, psychologii, rehabilitacji ruchowej, socjoterapii, doradztwa zawodowego.

Uczniowie otrzymują:

bezpłatny dostęp do podręczników i pomocy dydaktycznych, podstawową opiekę medyczną, możliwość korzystania z obiadów dla uczniów będących w trudnych warunkach materialnych. 

dziewczęta spoza miasta mogą mieć zapewnioną opiekę całodobową w Internacie Sióstr Orionistek. Dla chłopców istnieje możliwość zakwaterowania na terenie Włocławka

 Wsparcie ze strony pedagoga!

szkoła wspiera ucznia i rodzica także w zakresie: pomocy materialnej i finansowej (MOPS, GOPS), ubiegania się o rentę inwalidzką, dla uczniów którzy ukończyli 18 lat, ubiegania się o stypendium szkolne, ubiegania się o inne świadczenia socjalne.


Organizujemy różne wycieczki, wyjazdy, wyjścia do kina, teatru, muzeów, itp.
Nasza szkoła korzysta z funduszy unijnych do realizowania projektów dla młodzieży

 Zasady rekrutacji - wymagane dokumenty

  • orzeczenie z Poradni Psychologiczno - Pedagogicznej
  • świadectwo ukończenia szkoły
  • zaświadczenie OKE o wynikach sprawdzianu
  • podanie o przyjęcie do BSIS
  • zaświadczenie lekarskie (wydawane przez lekarza medycyny pracy) o braku przeciwwskazań zdrowotnych do kształcenia w wybranym zawodzie, a w przypadku zawodów: kucharz, piekarz, cukiernik, sprzedawca, pracownik pomocniczy obsługi hotelowej, pracownik pomocniczy fryzjera orzeczenie lekarskie do celów sanitarno-epidemiologicznych.
  • numer PESEL
  • dwa zdjęcia


Dokumenty należy złożyć osobiście na adres:
ul. Nowomiejska 21
87-800 Włocławek

kontakt telefoniczny

054 412 10 41


Wykonanie i montaż filmu: Barbara Czubakowska, Magdalena Psykowska, Agata Szulc

 


Wykonanie i montaż filmu: Maria Ciarka