Uczniowie szkoły BSIS oraz SPP wybrali się na wycieczkę do Torunia, by poznać historię i tradycje wypiekania pierników toruńskich. W Żywym Muzeum Piernika, uczestnicy wycieczki mieli okazję poznać składniki i przyprawy stosowane w tradycyjnych przepisach, a także mogli własnoręcznie, zgodnie z tradycyjną recepturą, wykonać piernik. Prowadzący warsztaty z pasją opowiadali o różnorodnych sposobach wypiekania ciastek na przestrzeni dziejów. Ciekawe ekspozycje i zwiedzanie manufaktury z XX wieku to punkt programu wycieczki, w którym zobaczyliśmy zabytkowy piec i maszyny do wyrabiania ciasta na pierniki. Każdy uczestnik programu, zabrał ze sobą do domu własnoręcznie wypieczony piernik oraz cenne informacje na temat wypieku tych smacznych, tradycyjnych słodkich przysmaków. Zdobyte doświadczenia kulinarne mamy nadzieję wykorzystać podczas przygotowania pierników na zbliżające się święta Bożego Narodzenia.